Voorschoten, Wassenaar, Rijnsburg, Valkenburg en Zoeterwoude

02 03 04 05 06 07 00

Thuis/poliklinisch

 

Waar bevallen?

Vanaf 37 weken heb je de keuze waar je wilt bevallen, thuis of poliklinisch in het ziekenhuis. Soms zijn er omstandigheden waarin het verstandiger is om in het ziekenhuis te bevallen. In dat geval zullen wij dit tijdig aan jullie vertellen.

De keuze tussen thuis of poliklinisch bevallen is niet altijd makkelijk. Het beste advies wat wij kunnen geven is dat je het beste bevalt daar waar jij je het prettigst voelt. Voor de een is dat in het ziekenhuis en voor de ander is dat thuis. De definitieve keuze kan zelfs nog tijdens de bevalling gemaakt worden.

 

Thuis bevallen

Zorg ervoor dat jullie juiste adres bekend is bij ons. Dus als je verhuisd bent in de zwangerschap, geef dit dan zo spoedig mogelijk aan ons door. Ook als jullie uit ervaring weten dat jullie huis moeilijk te vinden/bereiken  is, laat het ons weten. We vinden het fijn als jullie huis herkenbaar is, zeker in de nacht, dus zorg voor goede buitenverlichting en dat het huisnummer goed zichtbaar is.

 

Het is alleen verantwoord om thuis te bevallen als het huis voldoet aan de volgende criteria (dit in overleg met ambulance-personeel):

  • Beval zo laag mogelijk in huis (maximaal 1 trap van de openbare weg)
  • Bij moeilijke trappen (smal of wenteltrap) op de begane grond bevallen
  • Bij een gewicht boven de 100 kilo op de begane grond bevallen 
  • Bij een BMI boven de 35 adviseren wij een bevalling in het ziekenhuis)

 

In het ziekenhuis bevallen

Als je kiest voor een poliklinische bevalling of je moet door omstandigheden in het ziekenhuis bevallen, heb je de keuze uit 3 ziekenhuizen:

  • Alrijne ziekenhuis locatie Leiderdorp
  • Geboortehuis Leiden (fusie tussen het LUMC en Alrijne ziekenhuis locatie Leiden)
  • Het Bronovo ziekenhuis in Den Haag

Je hoeft van te voren niet te reserveren. Zodra het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan, overleggen we met jullie welk ziekenhuis we gaan bellen. Houdt er rekening mee dat het ziekenhuis van jullie eerste keuze vol kan zijn en dat we dus moeten uitwijken naar een ander ziekenhuis. Over de verschillen tussen de ziekenhuizen kunnen we jullie tijdens het spreekuur meer vertellen. 

 

Kosten

Voor een overzicht van de kosten en vergoedingen klik hier