Voorschoten, Wassenaar, Rijnsburg, Valkenburg en Zoeterwoude

02 03 04 05 06 07 00

Verloop bevalling

 

Het begin van de bevalling

Een bevalling kan op twee manieren beginnen. Of  met het breken van de of met weeën. Het is normaal om ergens tussen de 37 en 42 weken zwangerschap te bevallen. 

 

Vruchtwaterverlies

Als je vliezen breken verlies je meestal een flinke hoeveelheid water. Dit water ziet eruit als kraanwater, helder en doorzichtig. Soms zitten er wat witte of roze vlokjes in en soms verlies je daarbij een klein beetje bloed. Na dit eerste vruchtwaterverlies blijf je geregeld kleine beetjes vocht verliezen. In een enkel geval zie je dat die eerste hoeveelheid achterwege blijft en dat je alleen maar kleine scheutjes verliest. Belangrijk is dat je kijkt naar de kleur van het vruchtwater. Is het vruchtwater helder/kleurloos/rozig dan bel je ons overdag. Is het 's nachts na 22.00 en het hoofd is goed ingedaald bel ons dan de volgende ochtend. Is het vruchtwater gekleurd (groen of bruin) bel ons dan dag en nacht direct. Dit gekleurde vruchtwater komt omdat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Het is dan belangrijk om in het ziekenhuis te bevallen. Je kunt de kleur van het vruchtwater overigens goed beoordelen als je een wit maandverband in doet, die zit in je kraampakket

 

Weeën

Weeën die onregelmatig zijn qua sterkte, lengte en/of frequentie, zijn meestal niet het begin van de bevalling. Ze kunnen veroorzaakt worden door een blaasontsteking, indaling van de baby of de voorbereiding van de baarmoeder op de bevalling. Ze kunnen ervoor zorgen dat de toestand van de baarmoedermond optimaal voorbereid  is. Voor ontsluiting (het opengaan van de baarmoedermond) zijn doorgaans weeën nodig die met een goede regelmaat (binnen de 5 minuten) komen en een lange tijd (rond de 60 sec) aanhouden. Je moet je concentreren om deze op te vangen. Soms twijfel je of het wel of geen weeën zijn. In zo'n situatie zoek dan de warmte op bijvoorbeeld van een warme douche of kruik. Je baarmoeder is een spier en die ontspant door warmte. Als het voorweeën zijn zal het afzakken. Indien het sterke weeën zijn om te bevallen zal de bevalling ondanks de warmte doorzetten. 

 

Ontsluitingsweeën

Ontsluitingsweeën komen en gaan en houden in principe niet meer op tot je bevallen bent. Het is een natuurlijk proces dat je overkomt, je kan het niet controleren. Om de ontsluiting vlot te laten verlopen is het belangrijk dat jij je zo goed mogelijk ontspant tussen de weeën door. Verzet je niet tegen de weeën, maar laat het gewoon gebeuren, geef je eraan over. Een warm bad of douche kan daar goed bij helpen. Regelmatig veranderen van houding kan helpen met het ontsluiten en voorspoedig verlopen van de bevalling. Zoek een houding die voor jou goed voelt. Hier wat voorbeelden van houdingen die je kan aannemen.Wanneer je echter op enig moment in de ontsluitingsfase behoefte hebt aan contact, dan kun je ons altijd bellen. 

 

Bloedverlies/slijmprop

Een klein beetje bloedverlies kan tijdens de laatste weken van de zwangerschap voorkomen. De baarmoedermond is zo goed doorbloed dat het makkelijk kan gebeuren dat er een bloedvaatje springt, waardoor je een klein beetje bloed verliest (bijvoorbeeld na het vrijen, stevig hoesten, inwendig onderzoek of moeilijke stoelgang). Sommige mensen verliezen in de laatste weken een slijmprop (in een geheel of gedeeltelijk). In deze taaie slijmprop kan wat bloed vermengd zitten. Dit kan absoluut geen kwaad en zegt ook niks over wanneer de bevalling gaat beginnen. Wanneer je een hoeveelheid bloed verliest die vergelijkbaar is met je menstruatie moet je ons altijd direct bellen.