Voorschoten, Wassenaar, Rijnsburg, Valkenburg en Zoeterwoude

02 03 04 05 06 07 00

Veelgestelde vragen (FAQ)

 

Zwangerschap

Hoe kom ik aan een zwangerschapsverklaring?

Tijdens je 2e controle krijg je een zwangerschapsverklaring voor je werkgever mee. Je hebt dan de termijnecho gehad, waardoor we een definitieve uitgerekende datum hebben. Deze vermelden we op de verklaring.

 

Mag ik in bad?

Tijdens de zwangerschap mag je in bad. De vliezen beschermen je kind tegen bacteriën. Blijf niet te lang in een heet bad zitten. Tijdens de zwangerschap kan dit ervoor zorgen dat je sneller duizelig wordt. LET OP! Zijn je vliezen gebroken (of twijfel je hierover) dan mag je niet in bad.

 

Hoe kom ik aan een verwijzing voor (Bekken) fysiotherapie?

Je hebt geen verwijzing nodig om naar de (bekken)fysiotherapeut te gaan. In het vergoedingsoverzicht van je zorgverzekering staat welke behandelingen en hoeveel behandelingen je vergoed krijgt.

 

Mag ik op mijn buik slapen?

In het begin van de zwangerschap zal op je buik slapen nog gaan en mag dit ook. Later in de zwangerschap zal dit door de grootte van de buik niet meer lukken. Op je zij met een kussen tussen je benen ligt vaak het meest comfortabel.

 

Mag ik in contact komen met dieren?

Na contact met dieren is goede handhygiëne belangrijk. Maak niet zelf de kattenbak schoon. Het wordt afgeraden om in contact te komen met schapen, geiten en (geboorte van) lammeren. Q-koorts komt bij deze dieren regelmatig voor en ze kunnen andere ziekteverwekkers bij zich dragen. Vaak is het bedrijf op de hoogte als er sprake is van Q-koorts bij dieren. Je kan in je zwangerschap naar de (kinder)boerderij. Was hierna wel goed je handen. Let ook op met tuinieren. In de tuin ligt soms de ontlasting van katten. Handschoenen zijn daarom belangrijk om te dragen tijdens het werken in de tuin.

 

Mag ik Paracetamol slikken?

Paracetamol mag gebruikt worden tijdens de zwangerschap volgens de gebruiksaanwijzing. Alleen de paracetamol, niet de combinatie middelen, zoals paracetamol met coffeïne. Andere pijnstilling wordt afgeraden tijdens de zwangerschap (tenzij voorgeschreven door een arts). Bedenk wel altijd waarom je paracetamol wil gebruiken. Bedenk bijvoorbeeld bij hoofdpijn of je voldoende drinkt of voldoende rust. Bij langdurig gebruik door aanhoudende klachten neem contact op met de verloskundige.

 

Mag ik in een sauna/bubbelbad?

Eerste 3 maanden: de sauna wordt afgeraden.

Na 3 maanden: als je voor je zwangerschap regelmatig naar de sauna ging, je gezond bent en geen klachten hebt mag je naar de sauna. Het is belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert en niet langer dan 10-15 min in een sauna bent. Vermijd de sauna’s met hogere temperaturen, infrarood sauna’s en drink voldoende.  Ben je niet gewend om naar een sauna te gaan, dan wordt het afgeraden om in je zwangerschap te doen.

 

Mag ik verdoving bij de tandarts?

Lokale verdoving zoals bij de tandarts kan geen kwaad. Geef wel goed aan bij de tandarts dat je zwanger bent.

 

Mag ik op vakantie/reizen?

Het is aan elke zwangere zelf om te beslissen of ze wel of niet op vakantie gaat. Je kan in je zwangerschap gewoon vliegen. Iedere vliegmaatschappij hanteert andere grenzen tot wanneer je mag vliegen. Het gemiddelde ligt rond de 32-34 weken zwanger. Wij adviseren om contact op te nemen met de GGD om te kijken of het land waar je naar toe gaat veilig is als zwangere. Er is op dit moment een negatief reisadvies voor landen waar het Zika virus is. https://www.ggdreisvaccinaties.nl/aandachtspunten/zwangerschap-en-reizen.

 

Hoe kom ik aan een vlieg verklaring?

Soms heb je een verklaring nodig om te vliegen. Wij mogen volgens de wet deze verklaring niet afgeven. Wel kunnen wij een zwangerschapsverklaring in het Engels geven met daarop je NAW gegevens en uitgerekende datum. Bekijk voordat je gaat vliegen altijd de voorwaarden van de vliegmaatschappij. Elke maatschappij hanteert eigen regels/voorwaarden. 

 

Hoe vaak moet ik mijn baby voelen bewegen?

Soms voel je de baby wat minder bewegen. Hoe vaak een baby beweegt is voor elke vrouw en elke baby anders. Indien je twijfelt over de bewegingen van je baby neem altijd contact op met de dienstdoende verloskundige. Meer informatie over het voelen bewegen van de baby kan je lezen in de folder 'je baby voelen bewegen'. 

 

 

 

Bevalling

Moet ik een plek reserveren in het ziekenhuis?

Het is niet mogelijk om een kamer te reserveren in het ziekenhuis. Van tevoren inschrijven is ook niet nodig. Wij weten pas op het moment van de bevalling welk ziekenhuis plek heeft.

 

Moet ik de kraamzorg bellen als de bevalling is begonnen?

Dit varieert per kraamzorgorganisatie. Rond 30 weken zwangerschap neemt de kraamzorg contact met je op voor een telefonische intake of huisbezoek. Tijdens dit gesprek kan je afspraken maken met de kraamzorg.

 

 

 

Kraambed

Hoe kom ik aan een kraampakket?

Een kraampakket kan je aanvragen bij je zorgverzekering. Sommige verzekeraars vergoeden hem niet meer. Dan kan je zelf een kraampakket kopen.

 

Hoe maak ik een afspraak voor de nacontrole?

Je kan onze assistente bellen of mailen. De nacontrole is ongeveer 6 weken na de bevalling. 

 

Ik heb alleen jullie nazorg nodig in de kraamweek. Hoe regel ik dit?

Je kan je via deze link aanmelden voor de nazorg. Het ziekenhuis gaat ons bellen als je bevallen bent en naar huis gaat. Wij komen meestal de dag na thuiskomst op huisbezoek. Mocht je nog vragen hebben neem gerust contact op met onze assistentes.