Welkom bij
Verloskundigenpraktijk Liva!
Veelgestelde vragen (FAQ)
Moet ik wel of niet plassen voor de echo?
Als je voor een vroege echo (vanaf 7 weken) komt dan is het goed om een iets gevulde blaas te hebben. Hierdoor komt je baarmoeder beter in beeld. Ben je verder zwanger dan is het fijn om een lege blaas te hebben.
Wordt de echo vergoed door de zorgverzekeraar?
Je zorgverzekering vergoedt alleen de termijnecho en de 20 weken echo. Overige echo’s (o.a. een vitaliteitsecho of groeiecho) worden alleen vergoed als je via de verloskundige hier een verwijzing voor krijgt. Het is wel mogelijk om zelf echo’s te laten maken zonder verwijzing. Bijvoorbeeld een vroege echo als je geen indicatie hebt voor een medische echo, een geslachtsbepaling of een 3D/4D echo. Deze echo’s kan je laten maken via Echopraktijk Liva.
Waar worden de echo’s gemaakt?
Medische echo’s (met verwijzing) kunnen gemaakt worden op onze locaties in Voorschoten en Rijnsburg. Je kan ook terecht bij Verloskundig Centrum de Poort in Leiden. De 20 weken echo is altijd bij de Poort in Leiden. Pretecho’s (zonder verwijzing) kunnen gemaakt worden op onze locaties in Voorschoten en Rijnsburg.
Waar worden de echo’s gemaakt?
Medische echo’s (met verwijzing) kunnen gemaakt worden op onze locaties in Voorschoten en Rijnsburg. Je kan ook terecht bij Verloskundig Centrum de Poort in Leiden. De 20 weken echo is altijd bij de Poort in Leiden. Pretecho’s (zonder verwijzing) kunnen gemaakt worden op onze locaties in Voorschoten en Rijnsburg.
Mag ik anticonceptie gebruiken als ik borstvoeding geef?
Er zijn verschillende opties voor anticonceptie als je borstvoeding geeft. Bespreek dit met ons of klik hier https://deverloskundige.nl/net-bevallen/tekstpagina/40/anticonceptie/
Hoe kom ik aan een recept?
Je kan tijdens je nacontrole een recept mee krijgen voor anticonceptie. Verder is het mogelijk om los van de nacontrole een anticonceptieafspraak te maken. Mocht je het liever via je huisarts regelen dan is dat ook een mogelijkheid.
Hoe lang moet ik wachten voordat ik in aanmerking kom voor een vruchtbaarheidsbehandeling?
Het is normaal dat het soms een aantal maanden duurt voordat je zwanger bent. Mocht het na een aantal maanden nog niet zwanger zijn, neem dan contact op met je huisarts. Je huisarts kan je, indien nodig, verwijzen voor een vruchtbaarheidsbehandeling.
Hoe maak ik een afspraak voor een kinderwensconsult?
Je kan via onze assistente een afspraak maken. Twee van onze verloskundigen zijn gespecialiseerd in kinderwensconsulten.
Wordt een kinderwensconsult vergoed door de zorgverzekeraar?
Meeste verzekeringen vergoeden (deels) het kinderwensconsult. Vraag dit zelf na bij je zorgverzekeraar.
Hoe kom ik aan een zwangerschapsverklaring?
Tijdens je tweede controle krijg je een zwangerschapsverklaring voor je werkgever mee. Je hebt dan de termijnecho gehad, waardoor we een definitieve uitgerekende datum hebben. Deze vermelden we op de verklaring.
Mag ik in bad?
Tijdens de zwangerschap mag je in bad. De vliezen beschermen je kind tegen bacteriën. Blijf niet te lang in een heet bad zitten. Tijdens de zwangerschap kan dit ervoor zorgen dat je sneller duizelig wordt. LET OP! Zijn je vliezen gebroken (of twijfel je hierover) dan mag je niet in bad.
Hoe kom ik aan een verwijzing voor (bekken)fysiotherapie?
Je hebt geen verwijzing nodig om naar de (bekken)fysiotherapeut te gaan. In het vergoedingsoverzicht van je zorgverzekering staat welke behandelingen en hoeveel behandelingen je vergoed krijgt.
Mag ik op mijn buik slapen?
In het begin van de zwangerschap zal op je buik slapen nog gaan en mag dit ook. Later in de zwangerschap zal dit door de grootte van de buik niet meer lukken. Op je zij met een kussen tussen je benen ligt vaak het meest comfortabel.
Mag ik in contact komen met dieren?
Na contact met dieren is goede handhygiëne belangrijk. Maak niet zelf de kattenbak schoon. Het wordt afgeraden om in contact te komen met schapen, geiten en lammeren. Q-koorts komt bij deze dieren regelmatig voor en ze kunnen andere ziekteverwekkers bij zich dragen. Vaak is het bedrijf op de hoogte als er sprake is van Q-koorts bij dieren. Je kan in je zwangerschap naar de (kinder)boerderij. Was hierna wel goed je handen. Let ook op met tuinieren. In de tuin ligt soms de ontlasting van katten. Handschoenen zijn daarom belangrijk om te dragen tijdens het werken in de tuin.
Mag ik paracetamol slikken?
Paracetamol mag gebruikt worden tijdens de zwangerschap volgens de gebruiksaanwijzing. Alleen de paracetamol, niet de combinatiemiddelen zoals paracetamol met coffeïne. Andere pijnstilling wordt afgeraden tijdens de zwangerschap (tenzij voorgeschreven door een arts). Bedenk wel altijd waarom je paracetamol wil gebruiken. Bedenk bijvoorbeeld bij hoofdpijn of je voldoende drinkt of voldoende rust. Bij langdurig gebruik door aanhoudende klachten: neem contact op met de verloskundige.
Mag ik in een sauna/bubbelbad?
Eerste drie maanden: de sauna wordt afgeraden. Na drie maanden: als je voor je zwangerschap regelmatig naar de sauna ging, je gezond bent en geen klachten hebt mag je naar de sauna. Het is belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert en niet langer dan 10-15 min in een sauna bent. Vermijd de sauna’s met hogere temperaturen, infrarood sauna’s en drink voldoende. Ben je niet gewend om naar een sauna te gaan, dan wordt het afgeraden om in je zwangerschap te gaan.
Mag ik verdoving bij de tandarts?
Lokale verdoving zoals bij de tandarts kan geen kwaad. Geef wel aan bij de tandarts dat je zwanger bent.
Mag ik op vakantie/reizen?
Het is aan elke zwangere zelf om te beslissen of ze wel of niet op vakantie gaat. Je kan in je zwangerschap gewoon vliegen. Iedere vliegmaatschappij hanteert andere grenzen tot wanneer je mag vliegen. Het gemiddelde ligt rond de 32-34 weken zwangerschap. Wij adviseren om contact op te nemen met de GGD om te kijken of het land waar je naar toe gaat veilig is als zwangere.
Hoe kom ik aan een vliegverklaring?
Soms heb je een verklaring nodig om te vliegen. Wij mogen volgens de wet deze verklaring niet afgeven. Wel kunnen wij een zwangerschapsverklaring in het Engels geven met daarop je NAW-gegevens en uitgerekende datum. Bekijk voordat je gaat vliegen altijd de voorwaarden van de vliegmaatschappij. Elke maatschappij hanteert eigen regels/voorwaarden.
Hoe vaak moet ik mijn baby voelen bewegen?
Soms voel je de baby wat minder bewegen. Hoe vaak een baby beweegt is voor elke vrouw en elke baby anders. Indien je twijfelt over de bewegingen van je baby, neem dan altijd contact op met de dienstdoende verloskundige. Meer informatie over het voelen bewegen van de baby kan je lezen in de folder 'je baby voelen bewegen'.Moet ik een plek reserveren in het ziekenhuis?
Het is niet mogelijk om een kamer te reserveren in het ziekenhuis. Van tevoren inschrijven is ook niet nodig. Wij weten pas op het moment van de bevalling welk ziekenhuis plek heeft.
Moet ik de kraamzorg bellen als de bevalling is begonnen?
Dit varieert per kraamzorgorganisatie. Rond 30 weken zwangerschap neemt de kraamzorg contact met je op voor een telefonische intake of huisbezoek. Tijdens dit gesprek kan je afspraken maken met de kraamzorg.
Hoe kom ik aan een kraampakket?
Een kraampakket kan je aanvragen bij je zorgverzekering. Sommige verzekeraars vergoeden hem niet meer. Dan kan je zelf een kraampakket kopen.
Hoe maak ik een afspraak voor de nacontrole?
Je kan onze assistentes bellen of mailen. De nacontrole is ongeveer zes weken na de bevalling.
Ik heb alleen jullie nazorg nodig in de kraamweek. Hoe regel ik dit?
Je kan je via deze link aanmelden voor de nazorg. Het ziekenhuis gaat ons bellen als je bevallen bent en naar huis gaat. Wij komen meestal de dag na thuiskomst op huisbezoek. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met onze assistentes.
Verloskundigenpraktijk Liva is werkzaam in de regio’s Voorschoten, Wassenaar, Rijnsburg, Valkenburg, Zoeterwoude en Leiden.
Twijfel je of wij ook in jouw woonplaats werkzaam zijn? Neem gerust contact op.
Je kunt ons op drie manieren bereiken:
- Voor het maken of verzetten van afspraken kun je onze assistente van maandag t/m vrijdag bereiken tussen 8.00 en 12.00 uur op assistente@livageboortezorg.nl of 071-5622264
- Voor niet-dringende vragen kun je altijd mailen naar assistente@verloskundigenpraktijkliva.nl
- Voor medische noodgevallen en bevallingen kun je ons 24 uur per dag 7 dagen in de week bereiken op ons spoednummer 071 204 0467
Direct aanmelden kan via onze website op de aanmelden-pagina. Je kunt je aanmelden voor:
- Zorg bij zwangerschap en bevalling
- Zorg bij kraambed
- Het maken van een (pret)echo
Voor alle overige vragen kun je contactformulier op onze website invullen of van maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 12.00 telefonisch contact opnemen met onze assistente via 071-5622264.
Bij Liva gaan we uit van jouw kracht, die we graag aanvullen met onze professionaliteit, betrouwbaarheid en passie voor de verloskunde, zodat we samen -als team- kunnen zorgen voor een veilig begin van nieuw leven.
✔ Ochtend/middag/avond spreekuren
✔ Anticonceptie spreekuur
✔ Contract met alle zorgverzekeraars
✔ Persoonlijke benadering
✔ Echo’s mogelijk op de praktijk
✔ Hartjes spreekuur
✔ Kinderwens spreekuur
✔ Mogelijkheid thuis of poliklinisch bevallen