Voorschoten, Wassenaar, Rijnsburg, Valkenburg en Zoeterwoude

02 03 04 05 06 07 00

Kinderwensconsult / Gezond zwanger worden

 

De periode vóór de bevruchting en de eerste maanden van de zwangerschap zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de baby. Het is dus verstandig om vóór dat je zwanger bent al op de hoogte te zijn van mogelijke risico’s en hoe je gezond zwanger kunt worden.

 

Voor wie?

Het kinderwensconsult is bedoeld voor vrouwen en mannen. Gezondheid en leefstijl van beiden zijn van invloed op een gezonde zwangerschap. Het is ook niet alleen bedoeld voor partners die nu een kinderwens hebben, maar ook voor diegenen die in de toekomst zwanger willen worden en alvast willen weten wat je kan doen en laten om de kansen op een gezonde zwangerschap en een gezonde baby zo groot mogelijk te laten zijn. Ook voor paren met kinderen en/of miskramen en nog een kinderwens kan dit zeer zinvol zijn.

 

Naar verwachting is in de toekomst de meeste gezondheidswinst te behalen in de preventieve geneeskunde. Waar men nu nog vooral bezig is met genezen en behandelen, zal de aandacht meer en meer uit gaan naar het voorkomen van gezondheidsproblemen. Preconceptiezorg (zorg vóór de bevruchting) neemt daarbij een belangrijke plaats in.

 

Uit diverse studies is gebleken dat het verloop van de zwangerschap en of het kind gezond geboren wordt gevolgen heeft voor de gezondheid van het kind op latere leeftijd. Hoe mooi als je dat vóór kunt zijn! Je investeert nu al in de gezondheid van volgende generaties.

 

Wat bespreken we tijdens een kinderwensconsult?

Jullie krijgen relevante informatie en advies. Bijvoorbeeld over het stoppen met anticonceptie, vruchtbaarheid en het slikken van foliumzuur. Over gezonde voeding , overgewicht, roken, alcohol en medicijngebruik. Misschien komen er erfelijke ziekten voor in de familie. Het kan verstandig zijn sommige onderzoeken al vóór je zwanger bent te laten doen of maatregelen te nemen. Ook de onderzoeken die je in de zwangerschap kunt laten doen komen aan bod. Het geeft je de mogelijkheid hier zonder tijdsdruk over na te denken en zo te bepalen wat zinvol is voor jullie.

 

Er is natuurlijk ook ruimte voor jullie vragen

De duur van het consult is 60 minuten. Als er eventueel een onderzoek ingezet wordt, dan wordt dit in een tweede gesprek, eventueel telefonisch, besproken.

 

Door wie en waar?

Het kinderwensconsult wordt verzorgd door een speciaal daarvoor opgeleide verloskundige van Liva. Ter voorbereiding verzoeken we jullie om ruim een week voor de afspraak de zwangerwijzer in te vullen. Deze inventariseert mogelijke risico’s en de verloskundige kan zich dan voorbereiden op het gesprek. Kijk op www.zwangerwijzer.nl  en stuur de ingevulde lijst door naar mail@verloskundigenpraktijkliva.nl

 

Van het gesprek wordt een verslag gemaakt en naar jullie toegestuurd. Indien gewenst kan er ook een kopie naar de huisarts gestuurd worden.

 

Kosten

Voor meer informatie over de kosten van een kinderwensconsult neem contact op met de verloskundige. Het verschilt per zorgverzekering welke kosten vergoed worden. 

 

Aanmelden

Bel  071 -  562 22 64  tussen 09.00  - 11.00 uur of maak online een afspraak.

 

Vergeet niet om ruim een week voor het consult de zwangerwijzer in te vullen.