Voorschoten, Wassenaar, Rijnsburg, Valkenburg en Zoeterwoude

02 03 04 05 06 07 00

De eerste 6 weken

 

Kraamzorg

De eerste zeven dagen, of meer wanneer het nodig is, kun je rekenen op de hulp van de kraamverzorgster. Zij verzorgt moeder en kind en leert jullie de fijne kneepjes van de babyverzorging. Ook voert zij een aantal controles uit en houd dit bij in het kraamdossier. De kraamzorgster kan je helpen bij het opstarten van de borstvoeding of het geven van flesvoeding.

 

Het aanmelden voor kraamzorg doe je in je zwangerschap, het liefst voor de 16e week. Iemand van de kraamzorgorganisatie zal contact met jou opnemen in de loop van de zwangerschap om een huisbezoek te plannen. Als je al kinderen hebt, kan het zijn dat ze alleen een telefonische intake doen. Tijdens de intake wordt uitleg gegeven over de werkzaamheden van de kraamzorg, hoeveel uur ze komen en bekijken of je alle benodigdheden in huis hebt. 

 

 

Controles

 

De verloskundige van Liva komt een aantal keer langs in het kraambed. Zij is eindverantwoordelijk voor de zorg voor jou en de baby. De kraamverzorgster doet iedere dag de controles en bij bijzonderheden neemt zij contact op met ons. Net als in je zwangerschap zijn wij in de kraamweek bereikbaar als je vragen hebt of onzeker bent. Na 72 uur doen wij de hielprik bij de baby. 

 

Meestal op de 7e of 8e dag na de bevalling is ons laatste huisbezoek. De zorg sluiten wij pas definitief af 6 weken na de bevalling (tijdens de nacontrole). Indien je de eerste zes weken na je bevalling nog vragen hebt met betrekking tot de verloskundige kan je altijd telefonisch contact met ons opnemen. 

 

 

Geboorteaangifte

 

De geboorteaangifte van de baby moet binnen drie dagen na de geboorte. De geboorteaangifte vindt plaats in de gemeente waar de baby geboren is. De geboorteaangifte kan alleen gedaan worden door iemand die bij de bevalling aanwezig is geweest.Voor de aangifte moet je meenemen:

  • Identiteitsbewijs van de persoon die de aangifte doet
  • Het geboortebriefje (door de verloskundige geschreven) of het wiegenkaartje van het ziekenhuis
  • Eventueel het trouwboekje om de baby bij te schrijven
  • De erkenningsakte als de ouders niet getrouwd zijn en de partner het kind wel erkent heeft in de zwangerschap
  • Zonodig een akte van naamkeuze.

 

Overzicht geboorteaangifte per gemeente

 

Gemeente Voorschoten

 

Gemeente Katwijk

 

Gemeente Leiden

 

Gemeente Leiderdorp

 

Gemeente Den Haag

 

 

Hielprik

 

De hielprik is een screeningsonderzoek naar 19 verschillende ziektes. Het zijn allemaal zeldzame aandoeningen die vaak erfelijk zijn. De gevolgen van deze aandoeningen kunnen voorkomen worden of beperkt blijven, door bijvoorbeeld het volgen van een dieet of innemen van medicatie.  De hielprik is mogelijk wanneer de baby ouder is dan 72 uur. Het bloed wordt afgenomen uit het hieltje van de baby en dan opgestuurd naar het laboratorium. De uitslag is gemiddeld binnen 2-3 weken bekend. Geen nieuws is goed nieuws. Bij een onduidelijke uitslag of als aanvullend onderzoek gewenst is, worden zowel jullie als wij op de hoogte gebracht door middel van een brief en moet de hielprik herhaald worden. Wij zullen dan contact met jullie opnemen om een afspraak te maken voor de tweede hielprik.

 

Voor meer informatie over de hielprik kun je kijken op www.rivm.nl/hielprik.

 

SCID

SCID is een zeldzame, ernstige ziekte van het afweersysteem. SCID staat voor Severe Combined Immunodeficiency, in het Nederlands betekent dat “ernstig gecombineerde afweerstoornis”. Op 1 april 2018 is de SONNET studie getart. Onze regio doet hier aan mee. Het is mogelijk om via de hielprik te testen op SCID. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden en er wordt geen extra bloed afgenomen. Meer informatie over SCID lees je hier

 

 

Gehoorscreening bij pasgeborenen

 

De gehoorscreening vindt plaats binnen twee weken na de geboorte. Deze screening wordt gratis aangeboden door de overheid om vroegtijdig problemen met het gehoor op te sporen. Problemen met het gehoor hebben invloed op de taal en spraak ontwikkeling van de baby. Indien de test afwijkend is wordt deze herhaald. Als de derde meting onvoldoende is wordt het gehoor van de baby verder onderzocht in een Audiologisch Centrum. 

 

De screening wordt gedaan door een medewerker van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Het aanmelden voor de gehoorscreening wordt automatisch gedaan na de geboorteaangifte. De screener zal contact met je opnemen en laten weten wanneer en waar de gehoorscreening zal plaats vinden. In meeste gemeenten wordt dit thuis gedaan.

 

Tip: Doe je baby op de dag van de gehoorscreening niet in bad. Het eventuele water in de oortjes kan de uitslag van de test beinvloeden. 

 

 

Anticonceptie

 

Bij ons kun je terecht voor informatie over anticonceptie. Na de bevalling duur het even voordat je cyclus weer op gang is. Dit is onder andere afhankelijk van de voeding die je de baby geeft. Ondanks dat je misschien nog geen menstruatie hebt gehad na je bevalling ben je meestal wel vruchtbaar. 

 

De verloskundigen van Liva zijn opgeleid om je voor te lichten over anticonceptie en eventueel een recept hiervoor uit te schrijven. Meer informatie over anticonceptie en soorten anticoncpetie is te lezen op deverloskundige.nl en anticonceptie.nl

 

Wij hebben een samenwerking met Verloskundigcentrum de Poort. Daar kan een spiraal of implanon geplaatst worden. Zes weken na het plaatsen van een spiraal wordt altijd een controle echo gemaakt. Meer informatie en tarieven zijn te vinden op de website van Verloskundigcentrum de Poort

 

 

Centrum voor Jeugd en Gezin

 

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), ook bekend als het consultatiebureau, neemt de zorg van ons over na de kraamweek. Het is een plek in de buurt waar je terecht kunt voor advies en ondersteuning over opvoeden, opgroeien en gezondheid.  

 

Het CJG neemt rond de tweede week na je bevalling contact met je op voor een eerste afspraak. De eerste afspraak is bij jouw thuis. De verpleegkundige van het CJG zal tijdens het huisbezoek uitleg geven over hoe het systeem werkt en wanneer je afspraken zijn op het consultatiebureau. Mocht je voor die tijd vragen hebben dan kun je zelf contact met ze opnemen. 

 

Als de baby ongeveer een maand oud is, is de eerste afspraak op het consultatiebureau bij de jeugdarts. In het eerste jaar kom je regelmatig op het consultatiebureau. Zij verzorgen ook het Rijksvaccinatieprogramma.

 

Meer informatie over het CJG kun je lezen op de website van het CJG:

 

 

Nacontrole

 

Ongeveer zes weken na je bevalling ben je welkom voor een nacontrole. Tijdens dit gesprek komen de volgende onderwerpen aan bod: jouw herstel, beleving van zwangerschap en bevalling, gezondheid baby en anticonceptie. Pas na dit gesprek wordt de verloskundigezorg volledig afgesloten. Het is handig om bij de verloskundige op controle te komen die je bevalling heeft begeleid. Soms heb je nog vragen over je bevalling en kun je deze aan haar stellen. Neem contact op met de assistente voor het maken van een afspraak

 

Tijdens deze laatste controle zal de verloskundige advies geven voor een eventuele volgende zwangerschap en bevalling. Volgens de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereemkomst (WGBO) is het verplicht om je gegevens 15 jaar te bewaren. Mocht je dus ooit je gegevens nodige hebben dan kun je contact opnemen met onze assistente.