Voorschoten, Wassenaar, Rijnsburg, Valkenburg en Zoeterwoude

02 03 04 05 06 07 00

Eerste Controle

 

De 1e controle, de intake, is rond de 10e week van de zwangerschap. Deze intake zal zo'n uur in beslag nemen. 

 

Wat moet je meenemen de 1e controle

  • Een geldig identiteitsbewijs
  • Je zorgverzekeringspasje
  • Overzicht van medicijnen
  • De datum van je laatste menstruatie
  • Gegevens van vorige zwangerschappen (als je je vorige kind of kinderen niet bij verloskundigenpraktijk de Witte Uil of Astarte hebt gekregen)

 

De 1e controle

Tijdens de 1e controle geven wij je heel wat uitleg over o.a. de praktijk, leeftstijl advies etc. Wij gaan je eerst een aantal vragen stellen, bijvoorbeeld over je eigen medische voorgeschiedenis en over de medische geschiedenis van jullie families. Het is dus zinvol om vóórdat je de eerste keer komt wat rond te vragen bij je naaste familie over ziektes en aangeboren afwijkingen die in de familie voorkomen. Het gaat daarbij om julie beide ouders, grootouders, jullie broers en zussen en kinderen van jullie broers en zussen.

 

Echo

Tijdens de intake krijg je van de verloskundige een verwijzing mee voor een termijnecho. Hiermee wordt de uitgerekende datum vastgesteld. De termijnecho wordt gemaakt via Verloskundig Centrum de Poort. De echoscopist is 2 keer per week bij ons! Op vrijdagochtend op locatie Voorschoten en woensdagmiddag op locatie Rijnsburg. Het is mogelijk om voor je termijnecho nog een 'vroege' vitaliteitsecho te laten maken. Je krijgt hier meer informatie over tijdens het maken van je intake afspraak. Wil je nog een extra vroege echo (wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar) dan kan je daar zelf een afspraak maken via onze Echopraktijk

 

Onderzoeken

Tevens zullen we je voorlichten over een aantal onderzoeken die er in de zwangerschap gedaan kunnen worden. Bijvoorbeeld een bloedonderzoek waarbij gekeken wordt naar je bloedgroep en Rhesusfactor en er naar een aantal infectieziektes wordt gekeken (Lues, HIV en Hepatitis B). 

 

Verder zullen we je ook voorlichten over de mogelijkheiden voor prentale screening (NIPT, combinatietest en 20 weken echo). Dit zijn testen die beschikbaar zijn om o.a. te kijken of je kind eventueel syndroom van Down, trisomie 13 of 18 (afwijkingen van de chromosomen) heeft . Na deze 1e controle heb je nog rustig de tijd om te beslissen of na te denken of je deze test wilt, uiteraard mits je niet te ver zwanger bent.

 

Ook komen er andere zaken ter sprake tijdens de intake, onzekerheden en vragen kunnen altijd beantwoord worden. Kraamzorg en erkenning worden ook even kort aangestipt en daar wordt vervolgens in een later stadium opnieuw over gesproken. Verder controleren wij je bloeddruk en gewicht.  Wij luisteren in principe niet naar het hartje bij de 1e controle omdat dit nog te vroeg is. In meeste gevallen heb je ook net de termijnecho gehad (of de dag ervoor). 

 

Basis zorgpad

In regio Leiden hebben wij samen met alle LEO verloskundigen en gynaecologen een basis zorgpad opgesteld. Het maakt niet uit of je bij de verloskundige of de gynaecoloog onder controle bent: de basis frequentie van controles, voorlichtingsbijeenkomsten en informatie die je krijgt is allemaal hetzelfde. Na je 1e controle zal de verloskundige het basis zorgpad op jou situatie aanpassen. Jouw zorgpad wordt tijdens je 2e controle met je besproken.