Voorschoten, Wassenaar, Rijnsburg, Valkenburg en Zoeterwoude

02 03 04 05 06 07 00

Eerste Controle

 

In jullie zwangerschap kom je voor de 1e controle, de intake, rond de 10e week van de zwangerschap. Deze intake zal zo'n uur in beslag nemen. Meestal zal je net voor deze afspraak een termijnecho hebben gehad via Verloskundig Centrum de Poort

 

Wat moet je meenemen de 1e controle

  • Een geldig identiteitsbewijs
  • Je zorgverzekeringspasje
  • Overzicht van medicijnen
  • De datum van je laatste menstruatie
  • Gegevens van vorige zwangerschappen (als je je vorige kind of kinderen niet bij verloskundigenpraktijk de Witte Uil of Astarte hebt gekregen)

 

De 1e controle

Voorafgaand aan je 1e controle heb je een termijnecho via Verloskundig Centrum de Poort. De echoscopist zal kijken hoe ver je zwanger bent en een uitgerekende datum vaststellen. Daarna kom je op intake bij ons. Wij gaan je eerst een aantal vragen stellen, bijvoorbeeld over je eigen medische voorgeschiedenis en over de medische geschiedenis van jullie families. Het is dus zinvol om vóórdat je de eerste keer komt wat rond te vragen bij je naaste familie over ziektes en aangeboren afwijkingen die in de familie voorkomen. Het gaat daarbij om julie beide ouders, grootouders, jullie broers en zussen en kinderen van jullie broers en zussen.

 

Onderzoeken

Tevens zullen we je voorlichten over een aantal onderzoeken die er in de zwangerschap gedaan kunnen worden. Bijvoorbeeld een bloedonderzoek waarbij gekeken wordt naar je bloedgroep en Rhesusfactor en er naar een aantal infectieziektes wordt gekeken (Lues, HIV en Hepatitis B). 

 

Verder zullen we je ook voorlichten over de combinatie test (oftewel de nekplooimeting in combinatie met een bloedtest). Dit is een risco-bepalende test waarbij je een indicatie kunt krijgen of jullie kindje een verhoogd risico heeft op het syndroom van Down, trisomie 13 of 18 (afwijkingen van de chromosomen). Na deze 1e controle heb je nog rustig de tijd om te beslissen of na te denken of je deze test wilt, uiteraard mits je niet te ver zwanger bent.

 

Ook komen er andere zaken ter sprake tijdens de intake, onzekerheden en vragen kunnen altijd beantwoord worden. Kraamzorg en erkenning worden ook even kort aangestipt en daar wordt vervolgens in een later stadium opnieuw over gesproken. Verder controleren wij je bloeddruk en gewicht.  Wij luisteren in principe niet naar het hartje bij de 1e controle omdat dit nog te vroeg is. In meeste gevallen heb je ook net de termijnecho gehad (of de dag ervoor). 

 

Basis zorgpad

In regio Leiden hebben wij samen met alle LEO verloskundigen en gynaecologen een basis zorgpad opgesteld. Het maakt niet uit of je bij de verloskundige of de gynaecoloog onder controle bent: de basis frequentie van controles, voorlichtingsbijeenkomsten en informatie die je krijgt is allemaal hetzelfde. Na je 1e controle zal de verloskundige het basis zorgpad op jou situatie aanpassen. Jouw zorgpad wordt tijdens je 2e controle met je besproken.