Voorschoten, Wassenaar, Rijnsburg, Valkenburg en Zoeterwoude

02 03 04 05 06 07 00

Voeding

 

Voor de juiste voedingsadviezen en wat je wel/niet mag eten in de zwangerschap kan je het beste op de site van het voedingscentrum kijken.
Hier vind je de juiste adviezen volgens de nieuwste richtlijnen. Ook is daar een handige app te downloaden!

 

Vitamines

Tijdens de zwangerschap wordt aangeraden extra vitamine D (10 microgram per dag) te gebruiken. Foliumzuur  (400 microgram per dag) gebruik je al vanaf dat je zwanger wil worden tot de 10e zwangerschapsweek. Dit verlaagt de kans op een open ruggetje bij je baby.

 

Verder hoef je geen extra vitamines te gebruiken mits je een gezond voedingspatroon hebt. Als je wel extra vitamines en mineralen zou willen slikken, kies dan een preparaat speciaal bestemd voor zwangere vrouwen.

 

 

Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes 

* dit is een onderdeel van het regionaal protocol Diabestes Gravidarum (2016). 

 

Korte keten koolhydraten (suikers) komen in verschillende voedingsmiddelen voor:

  • Als vruchtensuiker in fruit en vruchtensappen
  • Als melksuiker in melk en melkproducten
  • als gewone suiker in snoep, frisdrank, gebak, koek, honing en suiker uit de suikerpot. 

 

Het is niet de bedoeling dat je al deze producten weg gaat laten uit je voeding. Voor een goede groei van je kind is het namelijk erg belangrijk dat je de volgende basisvoeding minimaal binnenkrijgt:

  • Brood: 6-7 sneetjes (210-245 gram)
  • Aardappelen, rijst, pasta of peulvruchten: 4-5 stuks of 4-5 opscheplepes (200-250gram)
  • Groente: 4 opscheplepels (200 gram)
  • Fruit: 2 stuks (200 gram)
  • Zuivel: 450 ml mlekproducten en 30 gram (1.5 plak) kaas
  • Vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers: 100-125 gram (gaar gewicht)
  • Halvarine, margarine, bak- en braadproducten: 30-35 gram (5 gram per sneetje brood)
  • Dranken: 1,5-2 lieter (inclusief melk)

 

Korte keten koolhydraten, vooral in vloeibare vorm, laten de bloedsuiker snel stijgen. 


Daarom is het goed om bij risico op verhoogde bloedsuikers tijdens de zwangerschap, op het volgende te letten: 

  • Gebruik geen suiker in koffie of thee. Je kunt suiker eventueel vervangen door zoetstof. Zoetstoffen zijn ook tijdens de zwangerschap niet schadelijk. Voor alle zoetstoffen geldt dat je er niet meer van binnen mag krijgen dan de Aaanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI). Meer informatie op de website van het voedingscentrum.
  • Gebruik niet meer dan 2 porties fruit of 2 glazen vruchtensap of 2 glazen (light) multivitaminesap per dag.
  • Gebruik geen gewone frisdrank, limonadesiroop, vurchtenlimonade en dergelijke. Light frisdranken (zoals sinas-ligt, casis-light) is wel toegestaan. 
  • Gebruik zo min mogelijk snoep, koek, chips, gebak etc. Je kan in plaats hiervan bijvoorbeeld wel een plak ontbijtkoek, een biscuitje, een cracker of een boterham bij de koffie/thee gebruiken.
  • Gebruik zo min mogelijk zoet beleg op brood. Als je toch zoet beleg wilt gebruiken doe dit dan dun en op maximaal 1 snee brood per maaltijd. 
  • Gebruik voldoende melkproducten maar zo min mogelijk met toegevoegde suikers zoals vla, vruchtenyoghurt, vruchtenkwark en chocolademelk. Ongezoete melkproducten (gewone melk, yoghurt, kwark) en melkproducten gezoet met kunstmatige zoetstoffen zijn wel toegestaan.
  • Je kan grote schommelingen in je bloedglucosewaarden voorkomen door de koolhydraten in je voeding regelmatig te verdelen over de dag. Koolhydraten zitten in brood, fruit, zuivel, aardappelen, pasta, rijst en peulvruchten. Je kan dit bereiken door 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag te gebruiken.
  • Het gebruik van zogenaamde diabetes producten zoals suikervrije chocolade, gebak en drop is niet nodig.
  • Specifiek Volkorenproducten worden geadviseerd zoals volkorenbrood, roggebrood en (ongezoete) mueslie i.p.v. brood. Daarnaast ook zilvervliesrijst en volkorenpasta. Volkorenproducten zijn meer volwaardig, bevatten belangrijke stoffen (vezels en B-vitamines) die in mindere mate voorkomen in geraffineerde witmeelprodcuten zoals wit- en tarwebrood. Vezels zorgen voor een langzamere opname van de koolhydraten en minder boedsuikerschommelingen i.t.t. de geraffineerde producten. 
  • Eet >200 gram groenten per dag. Dit kun je behalen door ook groenten/rauwkost tussen de maaltijden door te gebruiken en bij de lunch. Beleg bijvoorbeeld een boterham met kaas, plakjes komkommer en tomaat. Probeer meer groenten dan aardappel/rijst/pasta op te scheppen. 
  • Aanvullende gezonde tussendoortjes: rijstewafel met mager beleg, een handje ongezouten noten/studentenhaver, vers fruit, een schaaltje yoghurt/kwark met evt. wat vers fruit.