Voorschoten, Wassenaar, Rijnsburg, Valkenburg en Zoeterwoude

02 03 04 05 06 07 00

Roken/alchohol/drugs

 

Roken

Roken of meeroken tijdens de zwangerschap vergroot de kans op complicaties voor jezelf en de baby. Complicaties die kunnen optreden zijn o.a. verhoogde kans op een miskraam, vroeg geboorte en voortijdig loslating van de placenta. 

 

Ons advies is om ervoor te zorgen dat je gestopt bent met roken voordat je zwanger bent. Rook je en ben je zwanger? Bij Liva kan je terecht voor begeleiding voor het stoppen met roken zodat je de rest van de zwangerschap rookvrij door kan en je baby rookvrij kan opgroeien. De Liva verloskundigen zijn opgeleid om jou hierin te begeleiden. 

 

Meer informatie over roken en zwangerschap is te lezen op de website van het Trimbos Instituut.

 

Alcohol

Tijdens de zwangerschap adviseren wij om geen alcohol te gebruiken. Sommige mensen denken dat een klein slokje niet schadelijk is. Er is geen duidelijke grens bekend hoeveel wel/niet schadelijk is. Om deze reden blijft het advies: geen alcohol. 

 

Meer informatie over alcohol en zwangerschap is te lezen op de website alcohol en zwangerschap. 

 

Drugs

Drugs gebruik tijdens de zwangerschap is schadelijk voor je kind. Naarmate de hoeveelheid en frequentie van gebruik oploopt wordt de kans op problemen bij het kind groter. Het advies is om geen drugs te gebruiken. 

 

Meer informatie over drugs en zwangerschap is te lezen op de website van het Trimbos Instituut