Voorschoten, Wassenaar, Rijnsburg, Valkenburg en Zoeterwoude

02 03 04 05 06 07 00

Vervolgcontroles / zorgpad

 

De 2e controle

Bij de 2e controle word je uitgebreid voorgelicht over het Structureel Echosopisch Onderzoek (SEO), voor velen bekend als de 20 weken echo. Verder bespreken we de uitslagen van je bloedonderzoek en de combinatietest (indien van toepassing).  Tevens komen we terug op het regelen van de kraamzorg en erkenning. De verloskundige zal met jou het zorgpad voor deze zwangerschap bespreken. 

 

Wij gaan aan je buik voelen of we de baarmoeder al kunnen voelen en of wij het hartje van de baby kunnen horen. Je bloedddruk en gewicht worden weer gemeten. Je buik voelen, wegen en bloeddruk meten zullen wij alle zwangerschapscontroles blijven doen.

 

Vervolgcontroles

Tijdens elke controle is er voldoende ruimte om te bespreken hoe het met je gaat en of je vragen hebt. Los van de standaard controles (buik/ bloeddruk/wegen) controleren doen wij ook nogmaals een bloedonderzoek bij 27 weken naar het ijzer gehalte in je bloed. We vragen of je de Geboortemail hebt gelezen en hier vragen over hebt. 

 

Bij vrouwen die een Rhesus D negatieve rhesusfactor hebben is er nog een extra bloedonderzoek nodig hierbij zullen we onderzoeken wat de rhesusfactor van de baby is. Als de baby Rhesus D positief is, zullen we rond de 30e zwangerschapsweek en na de bevalling een Anti-D injectie toedienen. Bij vrouwen die een Rhesus c negatieve bloedfactor hebben is er alleen maar extra bloedonderzoek nodig. Hierbij zullen we onderzoeken of er antistoffen in je bloed te vinden zijn. Uitgebreide informatie over bloedgroepen en zwangerschap is te lezen op de website van het Sanquin: www.rhesusprik.nl

 

Soms is het nodig om een extra echo te laten maken, bijvoorbeeld als wij denken dat je baby te groot of te klein is, of de moederkoek (placenta) op de juiste plaats zit of om te kijken of de baby in de juiste positie ligt voor de bevalling. Deze echo's vinden plaats bij Verloskundig Centrum de Poort

 

Bij alle controles staat het jullie natuurlijk vrij om van alles te vragen, al lijken het nog zulke gekke vragen.