Voorschoten, Wassenaar, Rijnsburg, Valkenburg en Zoeterwoude

02 03 04 05 06 07 00

Structureel Echoscopish Onderzoek (SEO)

 

De SEO is een echo die aan alle zwangeren in Nederland wordt aangeboden. Dit onderzoek vindt plaats bij Verloskundig Centrum de Poort. Bij de 20 weken echo wordt onderzoek gedaan naar bepaalde lichamelijke afwijkingen bij jullie kindje. Dit onderzoek vindt plaats tussen 19 en 21 weken zwangerschap. Er wordt gekeken of de organen goed zijn aangelegd en of de rug is gesloten. Er wordt verder gekeken naar de groei van het kind, de hoeveelheid vruchwater en waar de placenta ligt. 

 

De echo is een medisch onderzoek. Een aantal ernstige lichamelijke afwijkingen kunnnen met dit onderzoek ontdekt worden. Echter, niet alle afwijkingen kunnen gevonden worden met een echo. Dit onderzoek geeft daarom ook geen garantie op een gezond kind. Als de echoscopiste niet alles goed in beeld kan krijgen is herhaling soms noodzakelijk. Bij deze is echo is het mogelijk om het geslacht van het kind te zien. Dit is is echter niet het doel van de echo. Als het kind er niet goed voor ligt, is het niet mogelijk het geslacht te bepalen. Dit is geen reden om de echo te herhalen. Willen jullie het geslacht toch heel graag weten, dan kan je op een ander moment een pretecho laten maken. De uitslag van de 20 weken echo krijgen jullie direct nadat het onderzoek heeft plaatsgevonden. De echoscopiste zal haar bevindingen met jullie bespreken. 

 

Sommige bevindingen moeten later in de zwangerschap nog een keer bekeken worden bij de Poort, bijvoorbeeld een laag liggende placenta. Voor andere bevindingen zal vervolgonderzoek in het LUMC nodig zijn. De echoscopiste regelt deze afspraak op korte termijn in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en zal dit ook aan ons doorgeven. De gyanecoloog gaat in die situatie verder met jullie kijken wat er te zien is en welke vorm van zorg verder nodig is.