Voorschoten, Wassenaar, Rijnsburg, Valkenburg en Zoeterwoude

02 03 04 05 06 07 00

Overtijd

 

Een normaal termijn om te bevallen is tussen de 37 en 42 weken. Maar 5% bevalt op de uitgerekende datum. Pas na 42 weken ben je overtijd. In de verloskunde heet dit serotiniteit. Er zijn een aantal opties mogelijk om de bevalling opgang te brengen. 

 

Afwachten

Als jij je goed voelt en alles gaat goed met de baby is er geen reden om actie te ondernemen. De bevalling zal uit zichzelf beginnen op het moment dat je lichaam en kind er klaar voor zijn. Indien je bij 41 weken en 5 dagen nog niet bent bevallen verwijzen wij je naar de gynaecoloog om jou en je baby te controleren. Deze controle bestaat uit een hartfilmpje (CTG) van de baby en soms wordt er een echo gemaakt. De gynaecoloog of de verloskundige van het ziekenhuis kunnen ook een inwendig onderzoek doen. Als alles er goed uitziet word er een afspraak gemaakt om de bevalling in te leiden bij 42 weken. 

 

Inwendig onderzoek

Na de 40 weken zal de verloskundige aanbieden om een inwendig onderzoek te doen. Het doel van dit onderzoek is om te beoordelen of je baarmoedermond al aan het rijpen is. Het kan zijn dat de verloskundige zegt dat je baarmoedermond nog niet rijp is. Dit betekent niet dat je niet gaat bevallen. Als je later die dag weeën krijgt kan je gewoon bevallen. Het kan ook zijn dat de verloskundige zegt dat je al wat ontsluiting hebt. Dit betekend niet dat je gelijk gaat bevallen. Het is ook mogelijk dat je al wat ontsluiting hebt alleen is het nooit eerder geconstateerd. Dit geeft wederom geen indicatie wanneer je gaat bevallen. Om te gaan bevallen heb je weeën nodig. Wel weten we dan dat we je eventueel kunnen strippen als je 41 weken of verder zwanger bent en de baarmoedermond gunstig (zacht, soepel en niet te ver naar achteren) genoeg aanvoelt.

 

Strippen

Strippen is het losmaken van de vliezen van de baarmoedermond. Hier is wat ontsluiting voor nodig. De verloskundige doet dit door middel van een inwendig onderzoek. Met haar vingers maakt de verloskundige de vliezen los van de baarmoedermond. Hierdoor komt een hormoon vrij wat net het benodigde zetje kan zijn om de bevalling te laten beginnen. Indien je binnen 20 uur na het strippen goede weeën krijgt kan je zeggen dat het door het strippen komt. Strippen geeft dus geen 100% garantie dat je gaat bevallen. Sommige vrouwen ervaren het strippen als pijnlijk. Na het onderzoek kan je wat bloedverlies hebben en een menstruatieachtig gevoel. 

 

Breken van vliezen

In regio Leiden hebben verloskundigen en gynaecologen afgesproken dat het mogelijk is om je vliezen te laten breken door de verloskundige. Dit is alleen mogelijk als je al een keer eerder bent bevallen en er toen geen complicaties waren. Dit wordt gedaan rond de 41 weken en 5 dagen. De verloskundige zal eerst inwendig onderzoek doen om te kijken of het mogelijk is om vliezen te breken. Hiervoor is ontsluiting nodig. Indien je na 6-8 uur na het breken van de vliezen geen weeën hebt wordt je verwezen naar het ziekenhuis voor het verder opgang brengen van de bevalling. Dit wordt gedaan door middel van een infuus met weeënopwekkers. 

 

Inleiden

Het inleiden van een bevalling wordt gedaan in het ziekenhuis onder leiding van het medisch personeel. Het hangt af van de rijpheid van je baarmoedermond hoe de inleiding gedaan wordt. Soms kan het een aantal dagen duren voordat je echt gaat bevallen. Een inleiding wordt alleen geadviseerd als het medisch noodzakelijk is. 

 

Informatie over inleiden in het Geboortehuis Leiden. (Onderaan webpagina 'inleiden van de bevalling')

Informatie over inleiden in het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp