Voorschoten, Wassenaar, Rijnsburg, Valkenburg en Zoeterwoude

02 03 04 05 06 07 00

Stuitligging

 

Rond de 30e week van de zwangerschap ligt ongeveer 25% van de kinderen in stuit. Rond de 36 weken is dit nog maar 3-4%. Het bevallen van een stuit geeft een grotere kans op het ontstaan van complicaties tijdens de bevalling. Uiteindelijk worden ongeveer 80% van de stuiten via een keizersnee geboren. Voor de geboorte is het dus handiger als je baby met het hoofd naar beneden ligt. Daarom wordt vaak geadviseerd om de baby vanaf buitenaf te draaien in je buik. Dit heet een uitwendige versie. 

 

Uitwendige versie

Het uitwendig draaien van de baby naar een hoofdligging wordt nu nog niet het ziekenhuis gedaan. Een verloskundige of gynaecoloog zal dit doen. De slagingskans is ongeveer 40-50%. Factoren zoals hoeveelheid vruchtwater en ligging van de placenta spelen een rol in het slagen van de uitwendige versie. 

 

Indien de versie is gelukt en het kind met het hoofd naar beneden ligt kan je bevallen bij je eigen verloskundige. Als de versie niet is gelukt neemt de gynaecoloog de verdere zorg voor jou over. De gynaecoloog gaat met je bespreken over vaginaal bevallen t.o.v. een keizersnee. Na de bevalling begeleiden wij jullie weer in het kraambed (thuis). 

 

Meer informatie over een uitwendige versie kan je lezen op de site www.deverloskundige.nl

 

Accupunctuur/ Moxa-therapie

Accupunctuur (Moxa-therapie) is Traditionele Chinese Geneeskunde dat toegepast kan worden om het kind te draaien. Een Moxa stick wordt bij je voet gehouden. Dit ziet er uit als een soort dikke sigaar. Uit verschillende studies is gebleken dat Moxa-therapie niet schadelijk is voor jou of de baby. Door het activeren van energiebanen wordt het kleine bekken verwarmd waardoor beweging ontstaat. Door deze beweging gaat ook het kind bewegen en draaien. De behandeling kan gestart worden vanaf 33 weken zwangerschap.

 

Meer informatie over Moxa-therapie en wetenschappelijke onderzoeken zijn te lezen op stuitlig.nl. Bij o.a. Fysiotherapie Zoeterwoude worden Moxa-therapie behandelingen gedaan.