Voorschoten, Wassenaar, Rijnsburg, Valkenburg en Zoeterwoude

02 03 04 05 06 07 00

 

Glucose Tolerantie Test (GTT)

 

 

Doel van het onderzoek

Glucose (suiker) is een stof dat in veel voedingsstoffen aanwezig is. De glucosetolerantietest (GTT) is ontwikkeld om te onderzoeken of je zwangerschapssuikerziekte hebt. Het onderzoek houdt in dat je een suikerdrankje opdrinkt. Eerst wordt je bloedsuiker bepaald als je nuchter bent, dan drink je het drankje en twee uur later wordt opnieuw je bloedsuiker bepaald. 

 

Voor dit onderzoek moet je een afspraak maken. Dit kan bij:

  • SCAL: 071-5160020
  • Bronovo: 070-3124189
  • Alrijne Ziekenhuis locatie Leiden: 071-5178178
  • Atal Medial prikpost Rijnsburg: 071-4033357

 

Vanaf de dag van het onderzoek 00:00 uur tot na het einde van het onderzoek moet je nuchter zijn. Dit houdt in dat je niet meer mag eten, drinken of roken.

 

Duur

Het test duurt minimaal 2 uur.

 

Het onderzoek

Het onderzoek start met de afname van bloed. Daarna moet je in vijf minuten het glucose drankje opdrinken. Dit drankje bevat 75 gram glucose en smaakt daardoor erg zoet. Hierna zul je 2 uur moeten wachten tot de volgende  bloed afname. Tijdens het onderzoek is eten en drinken niet toegestaan. In verband met de duur van het onderzoek is het aan te raden een boek of iets anders mee te nemen. Lichamelijke inspanning is niet toegestaan.

 

De verloskundigen van praktijk Liva krijgen de uitslag gemiddeld binnen 1 werkdag en zullen de uitslag indien afwijkend direct aan je doorbellen. Het is raadzaam om wat te eten en te drinken mee te nemen voor na het onderzoek.