Voorschoten, Wassenaar, Rijnsburg, Valkenburg en Zoeterwoude

02 03 04 05 06 07 00

Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT)

 

Vanaf 1 april 2017 kan je de NIPT laten doen als eerste screeningsonderzoek. De NIPT is een onderzoek waarbij bloed van de zwangere wordt afgenomen en in het laboratorium wordt gekeken of er mogelijk Trisomie 21 (Downsyndroom), 18 (Edwardssyndroom) of 13 (Patausyndroom) is bij het ongeboren kind. De NIPT kan gedaan worden vanaf 11 weken zwangerschap en is alleen mogelijk in combinatie met de TRIDENT-2 studie

 

Procedure

Tijdens je intake zal de verloskundige, indien je dit wenst, informatie geven over de onderzoeken die mogelijk zijn. Als je kiest om de NIPT te laten doen dan zal de verloskundige een verwijzing mee geven. Op deze verwijzing staat een unieke code voor jou onderzoek. Deze code is nodig voor de betaling van de NIPT. Betaling is alleen online mogelijk via https://www.niptbetalen.nl. Met een uitgeprinte kopie van je betaalbewijs en je verwijzing kan je zonder afspraak naar een NIPT afname-locatie gaan. Het bloed wordt afgenomen en opgestuurd naar het laboratorium. Wij krijgen binnen 10 dagen de uitslag van jou onderzoek binnen (let op: in de maand april kan het 20 dagen duren voordat de uitslag binnen is in verband met de landelijke implementatie van de NIPT). Zodra de uitslag binnen is nemen wij contact met jou op.

‚Äč

Wanneer is de uitslag bekend?

De uitslag is bekend binnen 10 werkdagen. Je krijgt deze uitslag van ons. In april 2017 wordt verwacht dat het ongeveer 20 dagen duurt voordat de uitslag bekend is in verband met de landelijke implementatie van de test. 

 

De uitslag

Als de uitslag 'niet-afwijkend' is dan is geen verder onderzoek nodig. Een afwijkende uitslag betekend niet 100% dat er sprake is van het Syndroom van Down, Edwardssyndroom of Patausyndroom. 25 van de 100 vrouwen zijn met een 'afwijkende-uitslag' niet zwanger van een kind met het Syndroom van Down, 76 van de 100 vrouwen zijn niet zwanger van een kind met Edwardssyndroom en 77 van de 100 vrouwen zijn niet zwanger van een kind met Patausyndroom. Er is dus een kans met een afwijkende-uitslag dat er geen sprake is van een syndroom. Om deze reden wordt er altijd een vruchtwaterpunctie of vlokkentest aangeboden bij een afwijkende-uitslag. 

 

Kosten

De kosten voor de NIPT zijn € 175,00. Dit wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. De NIPT kan je alleen betalen via https://www.niptbetalen.nl. De NIPT wordt alleen afgenomen als je de verwijzing van je verloskundige mee hebt en een papieren betalingsbewijs (print van je betaling). 

 

Meer informatie

www.meerovernipt.nl

www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl